E-Kitaplar
Zi̇hi̇n Kontrolü Ve Nöroloji̇k Hackleme Sebebi̇yle Tüketi̇ci̇ İradesi̇ Ve Hukuki̇ Sonuçları
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Doç. Dr. Sera REYHANİ YÜKSEL
- Sayfa Sayısı: 33
- Yayın Tarihi: 25.07.2023
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Tüketici Hukuku
Diğer insanların bizimle ilgili ne düşündüklerini bilmeyi istemek teknolojik gelişmelerden bağımsız; insanlık tarihi kadar eski bir duygudur. İnsanın kimi durumda aklından geçeni söylememesi ve onunla iletişim halindeki kişinin bunu karşı tarafın jest ve mimiklerinden anlaması, kimi zaman gerçek düşüncelerini gizleyen kişinin aklından gerçekte ne geçtiğini öğrenme şeklindeki merak duygusunu körüklemektedir. Karşımızdaki kişinin aklından neler geçtiğini bilebilmek imkânsızmış gibi gelse de son birkaç yıldır bazı bilim adamları makineler yardımı ile insanların zihnini okumaya imkân verecek yollar bulmayı başarmışlardır ve gelecekte de bilimin ve makinelerin insanların düşüncelerini alabilecek kapasiteye gelebileceği düşünülmektedir.
İlk başta diğer insanların zihnini okuyabilmek çok eğlenceli bir durummuş gibi görünse de teknolojinin yardımıyla bunun mümkün olması halinde hepimizin kendini George Orwell’in “1984” isimli romanının içinde hissetmesi söz konusu olacaktır. Diğer bir ifadeyle, kişilerin zihnini okumanın sonraki adımı yönlendirme olduğu için gelecekte insanlığın şimdiki kadar özgür olamayacağı ve ne yiyip ne içmek istediğinin ne giyip nereye gitmek istediğinin bu yolla değiştirilebileceği düşünülmektedir. Hatta bugün cihazlarımızın hacklenmesi gibi bedenlerimizin ve beyinlerimizin hacklenmesi de dillendirilen ama çok da hayal olmayan senaryolar arasındadır. Bu durumun hukuki sonuçlarının da olacağı açıktır. Zihni dışarıdan kontrol edilen ve beyni hacklenen bir kimseyle ilgili özellikle özgür irade ve sorumluluk kavramlarının tartışılması gerekecektir. Yine tüketicinin tercihlerinin bu yolla değişmesi mümkün olacağından tüketici hukuku bakımından hatta kişinin sır alanı kalmayacağı için özel hayatın gizliliği ve fikirlerin çalınması söz konusu olabileceği için fikri mülkiyet hakları açısından pek çok problem yaratacak gibi görünmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, herkesin aklına bu soruların gölgesinin düşmesini sağlayarak ileride yaşanabileceklere hazırlıksız yakalanmanın önüne geçilmesine mütevazı bir katkı sunabilmektir.
Doç. Dr. Sera REYHANİ YÜKSEL
- Eğitim Sayısı 47
- E-Kitap Sayısı 31
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 85288
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 36205
- Makale Sayısı 0
Aristo Hocam HMGS 2025 NİSAN
- 30 Nisan 2025 Eğitim Tarihi
- 12:00 - 22:00 Eğitim Saati
- 600 Dakika
Eğitmen Hakkında
Doç. Dr. Sera Reyhani Yüksel lisans derecesini 2007 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, yüksek lisans derecesini 2009 yılında Marmara Üniversitesinde kamu hukuku alanında aldıktan sonra, doktora derecesini 2013 yılında yine Marmara Üniversitesi’nde özel hukuk alanında almıştır. 2014 yılından 2022 yılı Mart ayına kadar Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmış ve çok sayıda lisans ve yüksek lisans dersleri vermiştir. 2022 yılı Mart ayından itibaren ise Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…