Menu

Arama Yapın

MARKA VE PATENT VEKİLLİĞİ SINAVINA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİ İNCELE!

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,34 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Stoksuz Satış Yapan İşletmelerin (Dropshıppıng) Hukuki Niteliği ve Stoksuz Satış İşlemlerinde TTK’ nın 1530'uncu Maddesinin Uygulanabilirliği Sorunu

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Dr. Hasan KARSLIOĞLU
  • Sayfa Sayısı: 47
  • Yayın Tarihi: 29.03.2022
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
30,00 TL
12,00 TL

Bu kitap 1650 kez incelendi; 35 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku

ÖZ

Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte ticari işlemler de gün geçtikçe internet ortamına taşınmıştır. Bu gelişmelere bağlı olarak dünyada “stoksuz satış” yapan ticari işletmeler ortaya çıkmıştır. Depo kirası, stoklama personeline ödenecek ücret gibi giderlere katlanmaksızın internet üzerinden satış yapan bu şirketlerin hukuki niteliği tartışma konusudur. Bu işletmelerin bağımsız ve sürekli olma niteliği, TTK’nın 102’nci maddesi kapsamında “acente” hükümlerine tabi olması gerektiği düşüncesini oluşturmaktayken yapılan sözleşmelerde tedarikçi işletmenin, doğrudan kendisinin taraf olması ve ticari faaliyetin belirli bir bölgeyle sınırlı olmaması ise “acentelik” hükümlerinin ruhuyla uyuşmadığını düşündürmektedir. Stoksuz satış yapan aracı işletmelerin hukuki niteliğinin ortaya konulmasıyla birlikte, bu işletmelerin para alacaklarının ödenmemesi durumunda TTK’nın 1530’uncu maddesinde düzenlenen borçlunun temerrüdü hükümlerinin uygulanıp uygulanamayacağı sorunu doğmaktadır. TTK’nın ilgili maddesinin gerekçesinde büyük ticari işletmelerin küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) olan para borçlarının ödemesinin geciktirilerek bu geciktirmenin bir kredi aracı olarak kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu sebeple tarafların ticari işletmeleriyle ilgili olmak şartıyla, para alacaklarının temerrüdü için genel hükümlerden ayrılan düzenlemeler TTK’nın 1530’uncu maddesinde hüküm altına alınmıştır. Bu doğrultuda çalışmamızda stoksuz satış yapan işletmelerin hukuki niteliği ve bu işlemlerde borçlu temerrüdünün özel halini düzenleyen TTK’nın 1530’uncu maddesinin uygulanabilirliği sorunu ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler: Stoksuz Satış, Borçlu Temerrüdü, Acente, KOBİ

Akademisyen

Dr. Hasan KARSLIOĞLU

  • Eğitim Sayısı 17
  • E-Kitap Sayısı 5
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 98

Eğitmen Hakkında

Dr. Hasan Karslıoğlu 15 yılı aşkın süredir özellikle ticaret hukuku, borçlar hukuku, birleşme ve devralmalar projelerinde hukuk danışmanlığı yapmaktadır.

Dr. Hasan Karslıoğlu ayrıca üniversitelerde Ticaret Hukuku ve Borçlar Hukuku dersleri vermektedir.

Sosyal Medya


Dr. Hasan Karslıoğlu 15 yılı aşkın süredir özellikle ticaret hukuku, borçlar hukuku, birleşme ve devralmalar projelerinde hukuk danışmanlığı yapmaktadır.

Dr. Hasan Karslıoğlu ayrıca üniversitelerde Ticaret Hukuku ve Borçlar Hukuku dersleri vermektedir.


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…