Menu

Arama Yapın

MARKA VE PATENT VEKİLLİĞİ SINAVINA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİ İNCELE!

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,5 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Turizmde Tüketici Haklarının Diğer Mal ve Hizmetlerden Ayrıştırılarak Düzenlenmesi Gerekliliği Hakkında Değerlendirme

20,00 TL
8,00 TL

Bu kitap 2249 kez incelendi; 1585 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Tüketici Hukuku

Mal ve hizmet piyasalarına ilişkin tüketici haklarını düzenleyen mevzuat; seyahat, tatil gibi zaman unsurunun ürünün en önemli parçası olduğu turizm ürünlerinde yetersiz kalmakta, adaletsiz sonuçların doğmasına neden olmaktadır.

Turizm ürününün iade edilememesi, ayıpsız misli ile değiştirilememesi, ayıbın giderilmesi gibi temel tüketici haklarına konu edilmesinin imkânsız olması vb. nedenlerle turizmde tüketici hakları alanında mevcut düzenlemelerin dışında düzenlemelere ihtiyaç olduğu ortadadır.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda[1], bu ihtiyaca karşılık, paket turlar hakkında ayrı bir maddeye yer verilmesi ve Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği[2] ile bu konuda özel düzenleme yapılması turizm ürünlerinde genel hükümler dışında uygulamaların mevcut olması zorunluluğunu ortaya koymaktadır.

Soyut bir kavram olarak zaman, turizm ürünü olarak anılan seyahat, tatil paketi, konaklama, etkinlik, transfer gibi hizmetlerin stoklanmasını, saklanmasını imkânsızlaştırdığı gibi; ürünün oluşması için katlanılan tedarik maliyetlerinin ürünü oluşturan (ürün sahibi) riskinde bırakılması, tüketicinin nedensiz ve tazminatsız cayma hakkının varlığının kabul edilmesi gibi adil olmayan sonuçları ortaya koymaktadır. Tüketicilerden birinin böyle bir hakkı kullanması durumunda gruplar için düzenlenmiş tüm ürünün ifasının imkânsız hale gelebilmesi de aynı gruptaki diğer tüketiciler nezdinde zararlara neden olabilmektedir. Bu ve benzeri nedenlerle turizm ürünlerine ilişkin tüketici haklarının bağımsız bir bölüm veya turizm mevzuatı içinde güncel bir düzenleme ile ele alınmasının yerinde olacağı değerlendirilmektedir.

Covid-19 pandemisi nedeniyle turizm sektöründe yaşanan iptaller ve ifa imkânsızlıkları karşısında mevcut düzenlemelerin cevap veremediği sorunlar, tüketici hakem heyetleri ve tüketici yargısını kilitleyecek boyuttadır.

Bu itibarla tüketicinin cayma hakkı, ürün sahibinin iptal hakkı ve ayıbın tazmini konularında yapılacak yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Turizmde tüketici hakları, turizm ürününde ayıp, turizm ürünü sahibinin iptal hakkı, turizm tüketicisinin cayma hakkı, turizm hizmetlerinde ayıbın tazmini, tüketici mevzuatında çelişkiler

 

[1]     Resmî Gazete Tarihi: 28.11.2013 Resmî Gazete Sayısı: 28835

[2]     Resmî Gazete Tarihi: 14.01.2015 Resmî Gazete Sayısı: 29236

Akademisyen

Öğr. Gör. Ferhat İlker ÜNSEVER

  • Eğitim Sayısı 11
  • E-Kitap Sayısı 2
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 1585

Eğitmen Hakkında

Avukatlıkta 9 Eylül'de 35. Yıl; öğretim görevlisi olarak 2020-2021 öğretim yılı ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi'nde 22. Yıl başladı.

Sosyal Medya


Avukatlıkta 9 Eylül'de 35. Yıl; öğretim görevlisi olarak 2020-2021 öğretim yılı ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi'nde 22. Yıl başladı.


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…