Menu

Arama Yapın

MARKA VE PATENT VEKİLLİĞİ SINAVINA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİ İNCELE!

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,37 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kontrolündeki Şirketlerin Tasfiyesi

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Doç. Dr. Emrullah KERVANKIRAN
  • Sayfa Sayısı: 51
  • Yayın Tarihi: 07.05.2022
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
30,00 TL
12,00 TL

Bu kitap 1887 kez incelendi; 19 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Kongreler / Sempozyumlar

Anonim şirketin sona ermesi ve tasfiyesi 6102 sayılı Ticaret Kanunu’nun m. 529-548 arasında düzenlenmiştir. Tasfiyeye ilişkin hükümler incelendiğinde, kanun koyucunun şirketin sona ermesinden sonra tasfiyeyi zorunlu tuttuğu görülmektedir (TTK m. 533/1).

Ancak, anonim şirketlerin tasfiyesine uygulanan hükümler sadece Ticaret Kanunu ile sınırlı değildir. Özel düzenlemelere bağlı bazı anonim şirketler, tabi oldukları kanun gereğince, Ticaret Kanunu’nun tasfiyeye ilişkin hükümleri uygulanmaksızın tasfiye edilmektedir. Örneğin bankaların tasfiyesi ile ilgili olarak 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda, sermaye piyasası kurumlarının tedrici tasfiyesi ile ilgili 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda tasfiyeye ilişkin hükümler bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kontrolündeki Şirketlerin Tasfiyesine ilişkin 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 134. maddesinin 9. fıkrası ile 02.09.2006 tarih ve 26277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun Kontrolündeki Şirketlerin Tasfiyesine Dair Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde yapılan tasfiye işlemleridir.

Anılan hükümlere göre, TMSF kontrolüne giren bir şirketin tasfiye edilip edilmeyeceğine karar verilebilmesi için öncelikle şirket yönetimlerince tasfiye hazırlık işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda ilk önce Fon Kurulu’nun takdirine sunulmak üzere şirketin varlıklarının değerinin ve şirket varlıklarının borç ve yükümlülüklerini karşılamak için yeterli olup olmadığının tespitinin yer aldığı Bağımsız Denetim Raporu düzenlenerek, hazırlanan önerge ekinde Kurul’un takdirine sunulmaktadır.

Kurul tarafından şirket veya iştirakin tüzel kişiliğinin devam etmesinin Fon alacaklısının tahsili açısından yarar sağlamayacağı, şirket veya iştirakin borca batık olduğu veya amacını gerçekleştirme imkânının ortadan kalktığı hallerinden birinin tespiti durumunda, ilan ve bilançonun hazırlanması işlemlerinin başlatılmasına karar verilmektedir. Kurul kararına istinaden şirket veya iştirakin yönetim kurulu tarafından sözü edilen Yönetmelik’te yer alan esaslara göre ilan yapılmakta ve bu ilanı müteakiben bilanço hazırlanmaktadır.

Fon Kurulu kararı ile anılan Yönetmeliğin 6. ve 7. maddeleri kapsamında şirket tüzel kişiliğinin devam etmesinin Fon alacaklılarının tahsili açısından yarar sağlamayacağı ve borca batık olduğunun tespit edilmesi halinde, tasfiyesine ve sicilden terkin olunmasına karar verilerek, sicilden terkin ile tasfiyeye ilişkin diğer işlemleri yerine getirmek üzere Tasfiye Komisyonu görevlendirilmektedir.

Diğer taraftan, TMSF 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünden sonra OHAL sürecinde çıkarılan 6758 sayılı Kanun kapsamında, terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunan şirketlerin yönetim ve tasfiyesi ile de görevlendirilmiş, anılan Kanun’un 20. maddesinin 1. fıkrasında TMSF’nin kayyım olarak atandığı bu şirketlerin tasfiyesinde, TMSF’ ye Bankacılık Kanunu’nun 134. maddesinde tanınan yetkilerin kıyasen uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Akademisyen

Doç. Dr. Emrullah KERVANKIRAN

  • Eğitim Sayısı 1
  • E-Kitap Sayısı 3
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 19

Eğitmen Hakkında

AKADEMİK UNVANLAR

  • 2020 - Devam EdiyorDoç.Dr.

    İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Özel Hukuk

  • 2019 - 2020Doç.Dr.

    Maltepe Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Özel Hukuk Bölümü

  • 2008 - 2017Yrd.Doç.Dr.

    Maltepe Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Özel Hukuk Bölümü

Sosyal Medya


AKADEMİK UNVANLAR

  • 2020 - Devam EdiyorDoç.Dr.

    İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Özel Hukuk

  • 2019 - 2020Doç.Dr.

    Maltepe Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Özel Hukuk Bölümü

  • 2008 - 2017Yrd.Doç.Dr.

    Maltepe Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Özel Hukuk Bölümü


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…