Menu

Arama Yapın

HMGS KAMPI DİJİTAL PANELİ | 250+ Saat Konu Anlatım Videosu, 10.000+ Soru, 15 Deneme, Yapay Zeka Destekli Analiz

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,68 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

İşveren Sorumluluk Sigortası

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Av. İsmet DEMİRAĞ
  • Sayfa Sayısı: 94
  • Yayın Tarihi: 15.03.2022
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 70,00
70,00 TL
17,50 TL

Bu kitap 1997 kez incelendi; 67 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Sigorta Hukuku

Sorumluluk sigortası; sigorta ettirenin veya sigortalının, üçüncü kişilere verdiği zararlar sonucunda ortaya çıkan sorumluluğunun, bir başkasının malvarlığında ortaya çıkabilecek değer kaybının, (prim) karşılığında sigortacı tarafından tazmin edilmesini sağlaya bir sigorta türüdür. Bu sigortada sigortalı üçüncü kişilerin tazminat taleplerinin sonuçlarından kendisini koruyarak sigortacının muhatap olmasını sağlar. Görüldüğü üzere sorumluluk sigortası, sigorta ettirenin sorumluluğunun ortadan kalkmasını sağlayan bir mekanizma meydana getirmez. Aksine, sorumluluk sigortası ile sigorta ettirenin sorumluluğu devam etmekte; fakat kendi fiilinin malvarlığını azaltıcı sonuçları, sigortacı tarafından karşılanmaktadır. Sorumluluk sigortası bir yandan sigorta ettirenin üçüncü kişilere verebileceği zararlardan ötürü bu zararların giderilmesi için sigorta ettirenin malvarlığındaki azalmayı önlemeyi amaçlarken, diğer yandan da sigorta ettirenin eyleminden zarar gören üçüncü kişilerin zararlarının giderilmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle sorumluluk sigortası sigorta ettiren ile onun eylemlerinden zarar görenlerin menfaatlerini dengeleyen suigeneris bir sigorta türdür.[1]

Sorumluluk sigortaları Türk Ticaret Kanunu’nda mal/zarar sigortaları kısmında düzenlenmiştir. Bu nedenle zarar sigortalarına ilişkin hükümler kural olarak sorumluluk sigortalarında da uygulanır. Ancak sorumluluk sigortalarında malvarlığının pasif kısmının sigorta güvencesi altına alınması amaçlandığından, mal/zarar sigortalarına ilişkin bütün hükümler bu tür sigortalarda aynen uygulanamaz. Örneğin, zarar/mal sigortalarına ilişkin eksik veya aşkın sigorta ilkeleri sorumluluk sigortalarında uygulanamaz.[2] Bu sigorta bir tür zarar sigortası olduğundan, rizikonun gerçekleşmesi halinde bu rizikodan zarar gören üçüncü kişilerin gördükleri gerçek zararlar sigorta teminat limiti dâhilinde karşılanır. Sorumluluk sigortalarında hayat sigortalarının aksine, sigorta poliçesinde kararlaştırılan sigorta bedelinin tamamının ödenmesi gerekmemektedir. Sorumluluk sigortalarında sigorta ettirenin zarar verdiği kişi, sigorta sözleşmesi ile ilgili değildir. Ancak zarara uğrayan üçüncü şahıs, sigorta sözleşmesinin tarafı olmadığı halde mesuliyet sigortasından yararlanır. Üçüncü kişi kural olarak doğrudan doğruya sigortacıya başvurarak maruz kaldığı zararı giderme hakkına sahiptir. Üçüncü kişinin doğrudan dava hakkı 6762 sayılı TTK’nın yürürlükte olduğu dönemde de, Karayolları Trafik Kanunu’nun 97. maddesinde ve Karayolu Taşıma Kanunu’nun 21. maddesinde açıkça düzenlenmiş idi. Ayrıca doğrudan dava hakkı, sigorta genel şartları ve yargı kararları esas alınarak 6102 sayılı TTK yürürlüğe girmeden önce tüm sorumluluk sigortaları için kabul görüp uygulanmaktaydı. 6102 sayılı yeni TTK’nın 1478. maddesi ise, zarar gören üçüncü kişilerin doğrudan dava hakkını her türlü sorumluluk sigortası için açık bir şekilde kabul etmiştir. Nitekim sigortacı, sigorta ettirene karşı ileri sürebileceği defilerin bazılarını üçüncü kişiye karşı ileri süremediği gibi, sigorta ettirenin alacaklıları da bu sigorta tazminatından yaralanamaz. Burada sözleşmenin tarafı olmayan 3. kişilerin menfaatleri sigortalanmadığından 3. kişi lehine/menfaatine sözleşme yoktur.

Sorumluluk sigortalarında kural olarak kusursuz sorumluluk ilkesi kabul edilmiştir. Karayolu Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasında ilke olarak tehlike sorumluluğu geçerlidir. Tehlike sorumluluğu kusursuz sorumluluğun ağırlaştırılmış bir türüdür. İşveren Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında sigorta teminatının kapsamı, teminat dışında kalan haller, sigorta ettirenin sözleşmenin kuruluşunda, devamında ve riziko gerçekleştiğinde ortaya çıkan ihbar yükümlülükleri ile zarar ve tazminat sonuçları gibi konular düzenlenmiştir.

 

[1]     (Ulaş, Işıl, Uygulamalı Zarar Sigortaları Hukuku, Genel Hükümler Mal ve Sorumluluk Sigortaları, Ankara 2012, 8. Bası, s. 764.).

[2]     (Şenocak, AÜHFD, C.58, S.1, s. 200 VD. Ulaş, s. 764).

Sigorta Tahkim Hakemi

Av. İsmet DEMİRAĞ

  • Eğitim Sayısı 3
  • E-Kitap Sayısı 5
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 1658
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 2576

Eğitmen Hakkında

  • Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum.
  • 20 yıla yakın Güven Sigorta T.A.Ş. Hukuk Departmanı’nda “Avukat” olarak görev yaptım.
  • 5 yıl kadar Birlik Sigorta Şirketi’nde “Hukuk Müşavirliği” görevinde bulundum.
  • 2009 yılından bugüne kadar Sigorta Tahkim Komisyonunda “Sigorta Hakemliği” yapmaktayım.
  • Uzun süre İstanbul Barosu Sigorta Hukuk Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttüm.
  • Sigorta Hukuku konularında halen “Bilirkişilik” yapmaktayım.
  • T.C. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığının 14.06.2014 tarihli sınavı ile “Arabulucu”yum.

Sosyal Medya


  • Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum.
  • 20 yıla yakın Güven Sigorta T.A.Ş. Hukuk Departmanı’nda “Avukat” olarak görev yaptım.
  • 5 yıl kadar Birlik Sigorta Şirketi’nde “Hukuk Müşavirliği” görevinde bulundum.
  • 2009 yılından bugüne kadar Sigorta Tahkim Komisyonunda “Sigorta Hakemliği” yapmaktayım.
  • Uzun süre İstanbul Barosu Sigorta Hukuk Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttüm.
  • Sigorta Hukuku konularında halen “Bilirkişilik” yapmaktayım.
  • T.C. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığının 14.06.2014 tarihli sınavı ile “Arabulucu”yum.


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…