Menu

Arama Yapın

MARKA VE PATENT VEKİLLİĞİ SINAVINA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİ İNCELE!

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,3 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Mirasın Reddi ve Sonuçları

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Dr. Öğr. Üyesi Hande DENİZ
  • Sayfa Sayısı: 42
  • Yayın Tarihi: 23.02.2021
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 20,00
20,00 TL
8,00 TL

Bu kitap 2511 kez incelendi; 1796 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Medeni Hukuk

Miras hukukunda geçerli olan küllî halefiyet prensibi gereğince, ölen bir kişinin mirası kanunen kendiliğinden mirasçılarına geçer. TMK m. 599’da bu kural, “mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar” şeklinde ifade edilmiştir. Ölen kişinin mirasçıları, mirasbırakanın terekesinde yer alan tüm hakları doğrudan doğruya kazanır ve mirasbırakanın borçlarından müteselsil olarak ve şahsen sorumlu olur.

Türk hukukunda mirası kendiliğinden kazanma sistemi geçerlidir, mirası kazanmak için onu kabul etmek gerekmez[1]. Hatta mirasçıların mirası kazanmaları için mirasçı olduklarını bilmeleri dahi gerekmemektedir. Mirasın reddi her ne saikle olursa olsun mirasçıya mirasçılık sıfatını ortadan kaldırma imkânı veren bir düzenleme olarak karşımıza çıkar. Mirasın reddi ile birlikte mirasçı, külli halefiyetin getirmiş olduğu mirasbırakanın borçlarından sınırsız ve müteselsil olarak sorumlu olma sisteminden kurtulma imkanına sahip olur, mirasçılık sıfatı ortadan kalktığı için mirasta denkleştirmeye tabi kazandırmaları iade etmekten kaçınabilir[2].

Mirasın reddinin mirasçılar yönünden etkilerini düzenleyen hükümler TMK m.611 ve m.614 arasında yer almaktadır. TMK m.611’de mirası reddeden yasal ve atanmış mirasçıların miras paylarının ne olacağı; m.612’de, mirasın en yakın mirasçıların tamamı tarafından reddi hâlinde miras paylarının ne olacağı; m.613’te altsoyun tamamının mirası reddetmesi hâlinde sağ kalan eşin durumu ve m.614’te ise sonra gelen mirasçılar yararına ret ve sonuçları düzenlenmiştir. Ayrıca TMK m.616’da cüzî halef olan vasiyet alacaklılarının da vasiyeti reddedebilecekleri hükme bağlanmıştır. Çalışmamızda genel hatları ile mirasın reddi kurumuna değinecek ve özellikle mirasın reddinin sonuçları üzerinde duracağız.

 

[1]     İMRE, Zahit/ ERMAN, Hasan: Miras Hukuku, Gözden Geçirilmiş 13. Baskı, İstanbul 2017, s.341; SEROZAN, Rona/ ENGİN, Baki İlkay: Miras Hukuku, Güncellenmiş 5. Baskı, Ankara 2018, s.519; DURAL, Mustafa/ ÖZ, Turgut: Türk Özel Hukuku, Cilt IV, Miras Hukuku, İstanbul 2019, s.404; ANTALYA, Gökhan/SAĞLAM, İpek: Miras Hukuku, Cilt: III, Ankara 2019, s.419; İNAN, Ali Naim/ ERTAŞ, Şeref/ ALBAŞ, Hakan: Miras Hukuku, 10. Bası, Ankara 2019, s.502; YENİCE CEYLAN, Özge: Mirasın Reddinin Diğer Mirasçılar Bakımından Sonuçları, GÜHFD, 2019/2, s.644; AYAN, Mehmet: Miras Hukuku, Gözden Geçirilmiş 9. Baskı, Ankara 2016, s.269.

[2]     TMK m.565/I gereği bu kazandırmalar tenkise tabi tutulabilir.

Akademisyen

Dr. Öğr. Üyesi Hande DENİZ

  • Eğitim Sayısı 14
  • E-Kitap Sayısı 4
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 1823

Eğitmen Hakkında

Sosyal Medya


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…