Menu

Arama Yapın

MARKA VE PATENT VEKİLLİĞİ SINAVINA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİ İNCELE!

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,32 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Tüketici Kredisi Sözleşmesinde Tüketicinin Borcunu Erken Ödemesi

20,00 TL
8,00 TL

Bu kitap 2181 kez incelendi; 1616 adet satıldı.

Kategoriler: Bankacılık - Finans Hukuku, Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Tüketici Hukuku

Sanayi ve ticaretin gelişmesi, yeni üretim araçlarının ve tekniklerinin bulunması, seri üretimin artması gibi etkenler; liberal ekonomi ile birlikte tüketim odaklı bir yapıyı beraberinde getirmiştir. Tüketim toplumu olarak da ifade edilebilecek bu ekonomik yapının sürdürülebilmesi, tüketim istikrarını ve bu bakımdan da sistemin temel yapı taşı olan tüketicinin korunmasını gerektirir[1]. Nitekim “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” şeklindeki Anayasa m. 172 hükmü de tüketicilerin korunacağını teyit etmiştir.

Tüketici kredisi, tüketicinin korunmasını gerektiren işlemler arasında kendine en ön sıralarda yer bulur. Zira arzu ettiği mal veya hizmetleri alabilecek yeterli malî güce sahip olmayan tüketiciler, tüketici kredileri ile ihtiyaçlarını giderebilir ve ekonominin çarklarının dönmesini sağlar[2]. Bu bakımdan tüketici kredisi hükümlerinin tüketiciyi koruması icap eder. Çalışmanın konusunu oluşturan erken ödeme; tüketicinin, henüz vadesi gelmemiş bir veya birkaç kredi taksitini ya da kredinin tamamını erken ödemesi hâllerini kapsar. Bu noktada tüketicinin ne ölçüde korunacağı veya bir başka ifadeyle kredi verenlerin menfaatlerinin ne ölçüde tüketim istikrarının sağlanabilmesi için feda edileceği hukuk politikasına ait bir karardır. Bununla birlikte tüketicinin, alelade kredi kullananlara göre daha ayrıcalıklı bir korumaya mazhar olduğu kolayca söylenebilir.

Çalışma konusunu teşkil eden TKHK m. 27 hükmü, tüketici kredilerinde erken ödemeyi düzenlemektedir. Esasen taksitle satış (TKHK m. 17-21) ve konut finansmanı (TKHK m. 32-39) sözleşmeleri de temelinde birer tüketici kredisi sözleşmesi teşkil eder[3]; ancak kanun koyucu bunları özel olarak düzenlemeyi tercih etmiştir. Bu bakımdan taksitle satış ve konut finansmanı sözleşmeleri bakımından erken ödeme, çalışma konusunun dışında kalmaktadır[4].

 

[1]      Tüketicinin korunması gerekliliği hakkında bkz. Akipek, s. 67 vd.; Gezder, s. 2 vd.

[2]      Gümüş, s. 199; Akipek, s. 328; Hatipoğlu, s. 32. krş. Arkan, Uygulama, s. 23-24.

[3]      Ozanoğlu, s. 169; Akipek, s. 161; Baysal, s. 275; Hatipoğlu, s. 32.

[4]      TKHK m. 37 hükmü uyarınca konut finansmanı sözleşmelerinde erken ödemeye ilişkin ayrıntılı açıklamalar için bkz. Çabri, Erken Ödeme, s. 42 vd.; Çabri, Sezer, Konut Finansmanı Sözleşmeleri, İstanbul 2010, s. 422 vd.; Topaloğlu, Mustafa, “Mortgage Kredilerinde Erken Ödeme Ücreti (Cezası)”, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Prof. Dr. Atilla Özer’e Armağan, Yıl 2008, Cilt XII, Sayı 1-2, s. 185-222; Topaloğlu, Mustafa, “Konut Kredilerinde Erken Ödeme ve Yeniden Yapılandırma Ücreti”, 2. Tüketici Hukuku Sempozyumu Ses Çözümleri ve Makaleleri “Tüketici Hukuku Açıklamaları”, Ankara 2013 (Düzenleyiciler: Tokbaş, Hakan/Üçışık, Fehim), s. 341-353.

Akademisyen

Dr. Öğr. Üyesi Fahri Erdem KAŞAK

  • Eğitim Sayısı 12
  • E-Kitap Sayısı 2
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 1616

Eğitmen Hakkında

Sosyal Medya


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…